Proslavljen blagdan Svetog Jakova apostola u Mošćenici

jakovPovodom blagdana Svetog Jakova apostola, zaštitnika Mošćenice, proslavljene su dvije svete mise. Nakon molitve ispred spomenika poginulih hrvatskih branitelja krenula je procesija od škole do kapele sv. Jakova apostola te je zatim proslavljena jutarnja svečana sveta misa koju je predvodio vlč. Mladen Vidak, župnik župe Žažina.

U svojoj propovjedi istaknuo je važnost sakramenta pomirenja jer kako je rekao: “Grijeh je taj koji uvijek odvaja čovjeka od Boga, a jedino u sakramentu pomirenja mi možemo dobiti oprost od naših grijeha, uz uvjet da se iskreno i skrušeno pokajemo”.

Po prvi puta u Mošćenici proslavljena je večernja sveta misa na otvorenom kod škole. Ulaskom procesije u improviziranu crkvu s pjesmom “Uđite s hvalama” naš župnik Josip Karas koji je predvodio svetu misu nije skrivao zadovoljstvo i radost. Na početku je pozdravio sve vjernike kršćane i sve druge prisutne koji su pripadnici drugih religija te ih pozdravio papinim pozdravom “Mir vama”. U svojoj propovjedi rekao je: “Naš Bog je velik jer smo danas ovdje. Kapela sv. Jakova u Mošćenici, pored koje svakoga dana prolazimo, znak je baštine, ali i naše vjere koju su prihvatili apostoli, među kojima je i naš zaštitnik Sveti Jakov. Tu vjeru koju baštinimo prihvatili su naši preci, a ona je temelj našeg identiteta. Isus je došao radi spasenja svakoga čovjeka. Zato danas zajedno sa Svetim Jakovom molimo i veličajmo Boga. Na poseban način sjetimo se i naših branitelja. Molimo Svetog Jakova da nas zagovara pred Svevišnjim, kako ne bi zaboravili baštinu koju nam je Isus darovao. On je put, istina i život”.

Na kraju svete mise župnik se zahvalio svim sudionicima svete mise, trajnom đakonu Vjekoslavu Uvaliću i bogoslovu Robertu Jakici. Također se zahvalio našem gradonačelniku Darinku Dumboviću koji je svojom idejom uredio improviziranu crkvu te svim udrugama i pojedincima koji su na bilo koji način pomogli da se održi sveta misa na otvorenom.

Fotogalerija – jutarnja svečana misa

Fotogalerija – večernja sveta misa