Slavljena prva sveta misa u našoj dvorani

PB300007mProslavili smo prvu svetu misu zornicu u našoj novosagrađenoj župnoj dvorani koja će od danas pa dok se ne završi gradnja crkve biti glavni prostor za slavljenje svetih misa. Svetu misu zornicu predvodio je naš biskup Vlado Košić, a koncelebrirao je naš župnik Josip Karas, a oltar je posluživao trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

Nakon uvodnog slavlja biskup je blagoslovio oltar, dvoranu i sve prisutne, te nakon Riječi Božje, obratio se okupljenima. Donosimo vam cijelu propovijed:

Biskup je pozdravio sve prisutne te nastavio: “Ova je prva zornica i radost za novu župu Preobraženja Gospodnjega, te blagoslov ovog prostora koji će služiti za potrebe župne crkve. Ja vam svima čestitam draga braćo i sestre župljani  ove župe na čelu s vašim župnikom Josipom. Hvala svima koji su se trudili da se ovaj prostor ovako lijepo uredi i na vrijeme.

Danas Crkva slavi uz početak došašća, koji smo zapravo počeli još jučer s prvom nedjeljom adventa i blagdan svetog Andrije prvo pozvanog apostola, koji je odmah otišao do svoga brata Šimuna i rekao mu evo našli smo Mesiju i tako i njega doveo Gospodinu. Molimo svetog Andriju da i mi budemo takvi učenici Kristovi koji ne samo da slijedimo Gospodina nego da budemo i navjestititelji Isusa Krista u našim obiteljima i svima onima koje susrećemo kako bi ih doveli Gospodinu. Drago mi je vidjeti vas sve u ovolikom broju, hvala vam na vašem dolasku i molitvama. Neka nam i sveti Andrija pomogne te da budemo uvijek prisutni na svetim otajstvima u ovoj našoj novoj crkvi, osobito na Euharistiji, i da se pripremimo u ovom vremenu došašća, kako bi se očistili od svakog zla i grijeha, da činimo dobro i djela ljubavi prema našim bližnjima, kao sveti Andrija, kreposni. Evo Andrija dolazi od grčke riječi andros što znači krepost. Budimo obdareni onim vrlinama koje  su ukras naše duše, a ne da budemo kao ukrasi koje vidimo okićene po gradovima, koji danas jesu, a sutra prođu, malo nas zabliješte i prođu, nego kao što rekoh budimo mi svojim životima, svojim krepostima urešeni djelima ljubavi da možemo bližnjima biti navjestitelji i da ih dovedemo Isusa Kristu. Amen”

Na kraju svete mise kratko se obratio i naš župnik Josip Karas te rekao: “Dragi vjernici jako mi je drago da nas je ovako puno došlo na ovu svetu misu zornicu. Mene osobno je mučilo ovih dana hoće li uopće netko doći? Ali evo vi ste me razuvjerili kao što ste to činili i na blagoslovu hrane dok je još bila livada, a i na prvoj svetoj misi koja je održana na temeljima naše buduće crkve. Zato mi je jako drago i vidim da ova naša župa ima smisla. Vidim da je ona vaša odluka, biskupe o osnivanju ove župe bila ispravna. Vama se iskreno zahvaljujem na ovom dolasku, na blagoslovu ove dvorane koja će nam sada služiti kao crkva. Vaša je biskupe zasluga i sve što ulažete za ovu novo nastalu župu, kako bi smo mi zapravo sada uopće bili ovdje. Hvala Vam od srca na svemu tome. Mi vas ovdje uvijek s dobrodošlicom očekujemo, ne samo kao gosta već kao domaćina jer svaka je crkva vaša crkva. Pozdravio bi i gradonačelnika među nama i izvođače radova koji su također s nama i sve okupljene. Na kraju vam još želim reći da će od danas ovdje biti svakog jutra sv. mise zornice s početkom u 6.00h, nedjeljne mise će biti u 11.00h i 18.00h. Još jednom hvala svima.”

Galeriju fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici