Blagoslov soli i vode

Među tvarnim stvorovima voda zauzima prvo mjesto. Možemo ju slobodno nazivati majkom svijeta, životom i snagom naravi, jer po svjedočanstvu sv. Pisma od vode sam Bog izvede nebo i zemlju i sve što je na njima.

Škropljenje, a osobito križanje sa blagoslovljenom vodom jako je i sigurno oružje protiv napastovanjima đavla. 

Kad je već naša skromna molitva moćna nadvladati ma koju napast, očito je da ova moć postaje jača, dok joj se pridruži blagoslovljena voda, koja je specijalno za to zadobila specijalni blagoslov i moć Crkve.  Sveta Terezija Avilska spominje u svom životopisu: „Nijedna stvar nije tako moćna, da suzbije đavla, te učini da se više ne povrati koliko krepost blagoslovljene vode…

Tako smo i mi u svojoj župi blagoslovili vodu kako je to i običaj u ove dane. Kako se skupilo puno župljana, župnik je imao nagovor kojeg možete pročitati u nastavku:

“Sav naš život je u Božjem pozivu. Bog nas daruje svojim milostima, ali uzvraćamo li mi zahvalama Bogu. Ako te Bog zove onda je potrebno odazvati se tome pozivu jer jedino tako možemo vidjeti što to On ima za nas, što nam je On pripremio. Ako se ne odazovemo onda sigurno nećemo nikada saznati što nam je On želio dati. Sveti Ivan kaže ako se ne odazovemo ostajemo u smrti. Sv. Ivan hoće reći ako se odazovemo Božjem pozivu izlazimo iz tame i postajemo Božja djeca, postajemo svijetlo. Ipak postavlja se pitanje imamo li mi snage iskoračiti iz te tame prema svijetlu, iz grijeha prema milosti, prema svetosti, prema dobroti, prema ljubavi. Kada gledamo jaslice uvijek je u središtu svjetlo to jest Isus koji nas privlači. Bog je svijetlo, Bog je život. Kada Boga ljubim i kada mu vjerujem tada je prelazim iz ovog svijeta prepunog zla, mržnje, grijeha, smrti, prelazim u život. On mi tada daje mir u srce, svijetlo u moj život koji me čini novim čovjekom, novom osobom. Kada sam s Njim ne trebam se bojati niti preispitivati jer On će me voditi i dati odgovore na sva moja pitanja. Ovo nas Božićno vrijeme uvijek vraća u dublje poniranje tajne naše vjere. Nastojimo Bogu vjerovati, nikada mu leđa ne okrenuti, jer Bog će nam dati snage u našim teškim trenutcima, križevima, situacijama koje mi sami sigurno ne možemo nositi bez njegove pomoći.”

Ovdje možete pogledati galeriju fotografija