Proslavljeno Tijelovo u našoj župi

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove svečano je u četvrtak, 31. svibnja proslavljena u župi Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji. Svečano misno slavlje u bogoslužnom prostoru župe na petrinjskoj Slatini predvodio je domaći župnik vlč. Josip Karas. U koncelebraciji bio je policijski kapelan PU Sisačko-moslavačke vlč. Ivan Borić, koji je i propovijedao, a služio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

U propovijedi vlč. Borić naglasio je važnost Kristova Tijela za život vječni. „Dok blagujemo Tijelo Kristovo mi se povezujemo s njime i On s nama. Dok ga blagujemo mi postajemo On jer nas Krist nosi na svojim rukama. To blagovanje nas posvećuje s njime i s drugima. Povezuje nas s cijelim svijetom i vodi nas u vječnost. Mana koju su jeli Izraelci na povratku iz sužanjstva bila je za ovozemaljski život, a Tijelo Kristovo je za život vječni. Tko jede od ovoga Tijela imat će život vječni“, poručio je između ostalog okupljenima vlč. Borić.

Nakon mise, prvi puta u povijesti ove župe, održana je i procesija s Presvetim oltarskim sakramentom kroz gradski kvart Slatina. Svaku od četiri postaje uredili su mještani pojedinog naselja iz župe predvođeni Josipom Lovrekovićem, Marinkom Šalić, Zorom Barišić, Katicom Krnjajić i Katarinom Krizmanić iz Mošćenice, Češkog sela, Slatine i Nove Drenčine. U procesiji sudjelovali su župni zbor, KUD Mošćenica u narodnim nošnjama na čelu sa Selihom Ferenčak i Darkom Lipovac, predstavnici DVD-a Mošćenica s predsjednikom Borom Pavičićem, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu sa Zlatkom Iskrićem i Matom Damjanovićem, te djelatnici PP Petrinja na čelu s načelnikom Miroslavom Tonecom.

Uz mnogobrojne župljane posebno su se isticali ministranti, prvopričesnici, krizmanici i ostala djeca koja su posipala latice na putu kojem se nosilo Presveto. Župnik se na kraju zahvalio svim sudionicima ovog prekrasnog slavlja kojim je ova mlada župa svečano i dostojanstveno proslavila svetkovinu Tijelova. Iza ovog pobožnog slavlja nastavilo se druženje ispred župne kuće. Za lijepo druženje pobrinula se domaćica Nada i njezin dragi suprug Štef Pokaz.

Veliki fotogaleriju pogledajte ovdje