Obilježen Dan sjećanja na žrtve Škabrnje i Vukovara u našoj župi

Jučer je obilježen  Dan sjećanja na žrtve Škabrnje i Vukovara u našoj župi u Mošćenici.  Naši župljani su već tradicionalno položili lampione uzduž ulice Ante Starčevića, odnosno glavne ceste koja povezuje Petrinju i Sisak.
Događaj je organizirao Mjesni odbor Mošćenica, a molitvu ispred spomenika posvećenog svim poginulim Mošćeničanima predvodio je naš župnik vlč. Damir Ceković.
Bitno je istaknuti da je upravo Mošćenica ponijela teško breme tijekom Domovinskog rata. Za vrijeme rata kao “Župnik na prvoj crti bojišnice” u Mošćenici bio je današnji sisački biskup mons. Vlado Košić, a kapela u Mošćenici koja je posvećena Sv. Jakovu apostolu bila je srušena i kasnije obnovljena.

Na spomendan pada Grada heroja služena je sveta misa za sve poginule i nestale u Vukovaru, Škabrnji, ali i cijeloj domovini. Svetu misu je predvodio naš župnik, vlč. Damir Ceković uz koncelebraciju policijskog kapelana vlč. Ive Borića i posluživanje trajnog đakona vlč. Vjekoslava Uvalića. Svetoj misi je prisustovao gradonačelnik grada Petrinje i zastupnik u Hrvatskom Saboru gosp. Darinko Dumbović sa suprugom. Župnik je u propovijedi naglasio bitnost oprosta, jer na nama ljudima nije da sudimo i osuđujemo, nego da oprostimo. Krist nas sve zajedno uči da oprostimo bratu svome bez obzira koliko teško to bilo. Župljani ove župe mogu suosjećati s Vukovarcima jer je Grad Petrinja bio jedan od gradova koji je podnio najveće stradanje u Domovinskom ratu.
U čast svim stradalim Vukovarcima župljani su upalili svijeće uz župnu dvoranu, a u 18 sati i 11 minuta su zazvonila novopostavljena zvona na župnoj crkvi u čast stradalima.

Fotogalerija