Blagdan Svijećnice i grličanje

U nedjelju 2. veljače, ne blagdan Prikazanja Gospodinovog u Hramu svečanu svetu misu u našoj župi predvodio je župnik vlč. Damir Ceković uz trajnog đakona vlč. Vjekoslava Uvalića koji je posluživao za oltarom.
Na početku svete mise župnik je blagoslovio svijeće u spomen na događaj kad su Marija i Josip prikazali Isusa u Hramu, kao što je običaj u Židova.
U propovijedi se župnik osvrnuo na hvalospjev starca Šimuna kad je primio Isusa u naručje:
“Sad otpuštaš slugu svoga, Gospodaru,
po riječi svojoj, u miru!
Ta vidješe oči moje
spasenje tvoje,
koje si pripravio
pred licem sviju naroda.
Svjetlost na prosvjetljenje naroda,
i slavu puka svoga izraelskoga.” (Lk 2, 29-32)
“Evanđelist Luka na početku daje naglasak na  revnost Josipa i Marije Božjem Zakonu. Gospodin čisti Hram i svećenstvo svojim dolaskom, zapravo unosi svijetlo. To je poveznica koja povezuje blagoslov svijeća i današnji dan. Svijeća je simbol prisutnog Krista, utjeha u svim našim tugama.”
Župnik je propovijed zaključio riječima:” Slaveći današnji blagdan Svijećnice budimo i mi svjesni da smo primili Krista sa starcem Šimunom te da smo pjevali hvalospjev Gospodinu. Klonimo se zato tame, prihvatimo svjetlost – a to je sam Isus Krist! ”
Na završetku svete mise župnik i đakon su blagoslovili grla vjernika po zagovoru Svetoga Blaža, biskupa i mučenika. Također su blagoslovili i jestvine (kruh, jabuke) koje su vjernici odnijeli svojim domovima starijima i bolesnima koji nisu mogli prisustvovati svetoj misi.

Fotogalerija