Proslavljen Sveti Jakov zaštitnik Mošćenice

 

U subotu, 25. srpnja, župna filijala Mošćenica proslavila je svoga zaštitnika-Svetoga Jakova. Svečano misno slavlje predvodio je fra. Silvio Ščepanović, župnik župe Sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici. U koncelebraciji su bili fra. Petar Žagar, župnik župe Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću, fra. Drago Grizelj, župnik župe Sv. Bartola u Hrastovici, vlč. Robert Jakica, župnik župe Sv. Katarine u Komarevu, vlč. Ivan Grbešić, župnik župe Pohoda BDM u Sisku te naš župnik vlč. Damir Ceković. Na oltaru je posluživao trajni đakon Vjekoslav Uvalić. Sveta misa je slavljena na vanjskom oltaru ispred kapelice na kojem se služe svete mise svake nedjelje. Nagovor fra Silvija možete poslušati u cijelosti ovdje:

Na kraju misnog slavlja župnik se obratio svima te rekao: „ Bogu hvala i na ovom kišnom danu i na svemu što nam je podario, a ponajprije Svetog Jakova kao primjer i zaštitnika ovoga mjesta.”
Župnik se posebno zahvalio gradu Petrinji i gradonačelniku grada, gosp. Darinku Dumboviću na donaciji kojom je uređen prostor oko kapele, postavljeno ozvučenje na vanjskom oltaru te obojena kapela. Također zahvalio se izvođaču radova 5+ Gradnji, pjevačima Svetoga Kvirina, te DVD Mošćenica na posuđenim klupama za sveto misno slavlje.
Ova proslava Svetoga Jakova ima još jednu posbnu povijesnu činjenicu za Mošćenicu, ali i cijelu župnu zajednicu. Naime, sveta misa je slavljena s povijesnim kaležom. S tim kaležom je nekadašnji petrinjski župnik, dr. Razum, na Uskrs 1945. godine slavio svetu misu na livadi iza kapele, pred 2000 vojnika. Nakon dolaska nove vlasti mnoge su crkve i kapele opljačkane. Da bi spasio crkveno posuđe, a tako i ovaj vrijedan kalež, župnik Razum ih je predao na čuvanje pravovjernim obiteljima u Mošćenici, kako ga neprijatelji nebi otuđili i uništili. Kalež se od 1945. godine prenosio iz generacije u generaciju sve do obitelji gosp. Josipa Lovrekovića, koja je kalež vratila tamo gdje pripada, u kapelu.
Na kraju misnoga slavlja, a na radost i čast svih župljana, župnik je pročitao dekret kojim naš biskup, mons. Vlado Košić, imenuje gosp. Josipa Lovrekovića, ekonomskog vjećnika župe i “čuvara kapele Svetoga Jakova”, članom novoosnovanog Pastoralnog vijeća Sisačke biskupije.

Fotogalerija

Kratak video