Podjela Svete Potvrde (Krizme)

slika1Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu, 31. svibnja, u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji Misu pri kojoj je podjeljen sakrament Krizme krizmanicima naše župe. U koncelebraciji bili su domaći župnik i dekan preč. Josip Samaržija, župnik naše petrinjske župe Preobraženja Gospodnjeg vlč. Josip Karas te svećenici Petrinjskog dekanata. Ujedno, Misa se slavila i za pokojnog vlč. Ivana Lazičkog, rođenog u Vinagori, kapelana u Petrinji od 1937. do 1942. godine i vojnog dušobrižnika u Zagrebu, ubijenog od komunista 1945. godine. Tom prigodom biskup je i blagoslovio na župnoj kući novopostavljenu spomen-ploču za ovog svećenika-mučenika.

Sakrament Svete Potvrde primilo je 60 krizmanika. U propovjedi obraćajući se okupljenim vjernicima, te krizmanicima, biskup je podsjetio na životni put vlč. Lazičkog, te progovorio o značenju mučeništva. „Mučenici su bili dio naše povijesti, ali i još uvijek su dio života kršćana u sadašnjosti. Zašto? Zato što smo mi kršćani pozvani svjedočiti istinu i pravednost, a mnogima se to ne sviđa. I vlč. Lazički nije ništa bio drugo kriv nego samo to što je bio katolički svećenik. Baš je to smetalo novu komunističku vlast te su mnogi mučenici poput njega za Krista svjedočili i svojom krvlju. Nadamo se da neće biti potrebno nikome od nas da na taj način svjedočimo za Isusa, ali po ovom svetom sakramentu koji ćete vi sada dragi mladi primiti, vi ćete postati sposobni svjedočiti za Krista“, poručio je biskup.

Na kraju Misnog slavlja, biskup Vlado Košić pozvao je sve krizmanike da žive kršćanstvo, da dolaze na Nedjeljnu sv. Misu,  te je u šali rekao kako sada više neće dobivati pluseve u svoju knjižicu od strane našeg župnika i đakona, već će ih dobivati kod Boga.

Prije blagoslova, župnik Josip Karas, zahvalio je biskupu, krizmanicima, pjevačima i svima koji su pomagali u pripremama za ovo svečano misno slavlje te svima koji su ga uveličali.

Galeriju slika pogledajte ovdje

Galeriju ostalih slika pogledajte na našoj facebook stranici