Moći bl. Alojzija Stepinca u Mošćenici

AlojzijeNa nedjelju Božjega milosrđa bilo nam je drago ugostiti u našoj župi mons. dr. sc. Jurja Batelju koji je predvodio Misno slavlje u 9h u kapeli sv. Jakova u Mošćenici na kojemu su prisustvovali i naš župnik Josip Karas, trajni đakon Vjekoslav Uvalić i bogoslov Robert Jakica. Naime, mons. J. Batelja postulator je kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca, stoga je u našu župu donio moći blaženika i pružio nam milost častiti i taj materijalni dio našega blaženika za kojega molimo da što prije postane i sveti. Posebno nam je drago što je vlč. Batelja odabrao baš današnju nedjelju za posjet našoj župi. Nedjelju Božjega milosrđa. Ova svetkovina koja uvijek pada na prvu nedjelju iza Uskrsa uvedena je na temelju objava Milosrdog Isusa sv. Faustini Kowalskoj. Sv. Ivan Pavao II. odredio je da se ova svetkovina slavi na taj dan u cijeloj Crkvi.

“Kažemo u narodu da je danas Tomina nedjelja ili nedjelja Tomine nevjere. Bilo je dovoljno tek nekoliko dana da posumnja u Isusa, svoga Učitelja, i nije vjerovao da je Uskrsli zaista živ dok nije stavio svoj prst u Isusove svete rane. A tada je ponizno kleknuo i rekao: ‘Gospodin moj i Bog moj!'” -rekao je vlč. Batelja u svojoj propovijedi te nadodao: “Ovim krajevima prolazio je i blaženi Stepinac. Nije mogao proći ni kroz jedno mjesto, a da ga narod nije zaustavljao i pozdravljao. I Stepinac se pitao tko je Isus, ali kada ga je upoznao nije bilo posustajanja. Nije se bojao čak ni smrti. Nije htio izdati Crkvu Kristovu. Imamo pravo i na preispitivanje svoje vjere, ali ne i na izdaju.” Na kraju Misnog slavlja dodao je kako mu je zaista drago što je posjetio našu kapelu koja, iako je mala, zrači srećom i dobrim duhom, te je spomenuo kako imamo doista velikog zaštitnika i zagovornika, Svetog Jakova, koji je također umro kao mučenik. Spomenuo je i kako mu je drago što se priprema gradnja naše nove župne crkve i potaknuo nas na molitvu. Jer gdje je krunica tu je Gospa, gdje je Gospa tu je Isus, a on je sam Bog. A gdje je Bog, tu je vječna radost!

Još veću radost pridonijelo je krštenje troje prvopričesnika i jedne krizmanice, koje se održalo na Svetoj Misi u 11.00h. Fotografije donosimo u galeriji…