Pepelnica

PepelnicaPepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje).

Misno slavlje i obred pepeljenja predvodio je naš župnik Josip Karas, a oltar je posluživao trajni đakon Vjekoslav Uvalić

Propovijed je održao vlč. Josip Karas te rekao  kako s Pepelnicom počinje pokorničko vrijeme koje nam je darovano da promijenimo svoje navike , rekao je kao bi se to moglo svesti u jednu rečenicu:  “obrati se čovječe dok još imaš vremena”. Napomenuo je da uvijek moramo biti spremni, kako nas i sam Isus zove jer nikada ne znamo kada će doći poziv za polazak, a znamo da imamo dosta slučajeva u obiteljima gdje se tako dogodi, dakle ne možemo kalkulirati. Zato treba odbacivati zlo i biti dobar, treba se Bogu svidjeti, ispunjavati njegovu volju. Pepelnica nas “poziva” i kaže: “zgrabi svoju šansu, ovo ti je nova prilika, pomiri se s Bogom, daj svom životu novi smjer”. Treba čvrsta odluka za tu promjenu  koju činimo kroz post, molitvu i milostinju – dobra djela. Post činimo radi odricanja materijalnoga, raznih navezanosti , radi kontrole samoga sebe kako bi bio stvarno slobodan, a molitva to je duša vjere, to nije samo govorenje Bogu nebrojenim molitvama, već i slušanje Boga kroz njegovu Riječ čitajući i slušajući Sveto Pismo, dolaziti na euharistijska klanjanja, ići na svetu misu koja je najveća molitva, gdje mi kao zajednica, kao župa molimo, te nas Bog posvećuje, a ako smo u stanju milosti i pričešćujemo se, tada postajemo sveti i Bog nas štiti, zato je misa nezamjenjiva. Kroz dobra djela i milostinju, bitno je da se odijelimo od materijalni stvari, a u korist drugoga, kako Isus kaže kako dajete tako će se i vama dati, mjerom kojom vi mjerite i vama će se zauzvrat mjeriti. Bitno je ustrajati na tom dobrom putu i ne samo za vrijeme Božića i Uskrsa već uvijek mijenjati se na bolje odricajući se svih loših navika.

Na kraju župnik je rekao: “Neka nam blaženi Alojzije Stepinac bude trajno nadahnuće, onako  kako je on bio ustrajan do kraja, noseći svoj teški križ te ostao Bogu vjeran, amen”.

Fotogaleriju pogledajte na našoj Facebook stranici