Proslavljen Sveti Jakov u Mošćenici

Proslavili smo blagdan Svetog Jakova u Mošćenici na novo izgrađenom vanjskom oltaru. U procesiji koja je krenula od škole prema kapeli zajedno sa župljanima sudjelovali su i pripadnici PP Petrinja na čelu s načelnikom Miroslavom Tonecom, zamjenica gradonačelnika dr. Viktorija Kaleb zamjenik direktora Hrvatskih voda  Davor Vukmirić , te pripadnici HKUD Mošćenica koji su nakon svete mise otpjevali par pjesama. Svečano misno slavlje predvodio je preč. Vladimir Hren u koncelebraciji sa don Ivanom Borićem, fra Petrom Žagarom, vlč. Hrvoje Zovko, našim župnikom vlč. Damirom Ceković. Oltar je posluživao trajni đakon Vjekoslav Uvalić. 

Preč. Hren u svojoj propovjedi govorio je o Svetom Jakovu: “Jakov je bio sin Zebedeja i sin slavne Salome, a brat Ivana evanđelista. Rodio se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Na apostolat je pozvan u proljeće ili ljeto g. 28. od samoga Krista. Sveti Matej o tom u svom Evanđelju piše: “Idući  dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpaju mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim. Sveti Jakov pripada onome najužem krugu oko Isusa! Bio je prisutan uskrsnuću Jairove kćerke, Isusovu preobraženju na Taboru, njegovoj smrtnoj borbi u Getsemaniju. Sveti Jakov je bio naglog karaktera o tome nam svjedoči zgoda iz Isusova života, koju nam opisuje evanđelist Luka, kada ga negostoljubivi Samarijanci ne htjedoše primiti. “Kad to vidješe učenici, Jakov i Ivan, rekoše: “Gospodine, hoćeš li da zapovjedimo ognju da siđe s neba i da ih uništi?” Isus se okrenu kao milosrdni blagi otac i prekori Jakova i Ivana da ne smiju to činiti, ne smiju željeti zlo drugome.”

Također na kraju se osvrnuo na katolike u Hrvatskoj te rekao kako na posljednjem popisu ima 86 % rimokatolika, a da aktivno svoju vjeru živi samo 12 %  što su poražavajuće brojke. Ljudi dolaze samo kada trebaju krštenje, ženidbu i sprovod. Zaboravljaju što znači biti kršćanin koji bi trebao biti svake Nedjelje u crkvi na Svetoj Misi gdje nam dolazi sam Gospodin Isusu Krist. Zaboravljaju na poruke koje nam je ostavio Gospodin o djelima milosrđa: Gladnoga nahraniti, žednoga napojiti, siromaha odjenuti, mrtvoga pokopati, bolesnika pohoditi. Činimo li mi tako? Sve što imamo Gospodin nam je dao. Biti radnik, političar, imati obitelj, biti svećenik sve je to poziv kojeg moramo obavljati na najbolji mogući način a u službi i ljubavi prema drugom čovjeku, zaključio je. 

Na kraju misnog slavlja naš župnik prenesao je pozdrave od biskupa mons. Vlade Košića te se zahvalio svima nazočnima, posebno obrtnicima koji su pomogli sa svojim donacijama da se izradi vanjski oltar koji još nije dovršen. Zahvalio se i gradu Petrinji sa gradonačelnikom Darinkom Dumbović koji je također uvijek spreman na materijalnu pomoć našoj župi. Pozvao je vjernike da pogledaju rad našeg đakona Vjekoslava Uvalića koji se počeo baviti kiparstvom pa je tako izradio kip Svetog Jakova koji je bio izložen, a možete ga vidjeti u fotogaleriji. Također možete vijdjeti i ostale kipove koji su izrađeni ili u izradi. Tu je i križni put kojeg su izradila djeca škole Mate Lovraka zajedno sa đakonom. Na kraju pozvao je sve na blagoslov zvona koji će biti 27.07. u subotu u župnoj crkvi na slatini u 11h a svečano misno slavlje predvodit će naš biskup.

Fotogalerija

Vizualizaciju završnih radova obnove kapele i izrade vanjskog oltara možete pogledati ovdje: