Biskup Vlado Košić blagoslovio naša nova zvona

U subotu 27.07.2019. godine naš biskup je u Svetoj Misi blagoslovio naša nova tri zvona koja će zvoniti na novoizgrađenoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg. Tri nova brončana zvona posvećena su sv. Josipu (750 kg), Majci Božjoj (380 kg) i sv. Kvirinu (220 kg), a na zvoniku bi trebala zazvonit kroz mjesec dana.

U koncelebraciji bili su naš župnik vlč. Damir Ceković, rektor svetišta u Gori preč. Paško Glasnović, dekan sisačko-katedralnog dekanata preč. Krešimir Bulić, župnik iz Hrvatskog Čuntića fra Petar Žagar, župni vikar iz petrinjske župe sv. Lovre vlč. Hrvoje Zovko i vojni kapelan vlč. Ivo Borić, a služio je naš trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

“Zahvaljujemo Gospodinu za nova zvona koja će naviještati i sreću i nesreću, koja će i pjevati i plakati. Kao da nam poručuju: “Bog je s vama i u dobru i u zlu.”. Ona će naviještati Riječ Božju i ukoliko naša usta zanijeme.
Dižemo zvona u visinu da bi se bolje čula. Tako bismo i mi vjernici trebali, kako je Isus jednom prilikom rekao, naviještati evanđelje “s krovova”, odnosno ući u medijske prostore, radio, televiziju i internet. Mi kršćani trebamo biti nositelji pozitivne poruke u svim tim negativnim vijestima. Treba nam biti stalo da svi ljudi čuju Isusovu poruku kao što dižemo zvona na zvonik kako bi njegov zvuk došao do svakoga.
Mi smo navjestitelji evanđelja i kao takvi trebamo Božju Riječ davati ljudima kao ponudu, ali ne i kao prisilu. Zvona čuju i oni koji ga ne žele čuti, nekima njegov zvuk čak i smeta, ali i takvi su pozvani čuti njegov zvuk koji poziva na molitvu i ljubav.
Zvona moraju skladno zvoniti i činiti svoju skladnu harmoniju. Tako i nas vjernike pozivaju da djelujemo u zajedništvu, usklađeno u “istom tonalitetu” te da svi zajedno idemo k istom cilju,” rekao je biskup u svojoj homiliji.

Župnik se na kraju zahvalio svima na pomoći posebno gradu Petrinji sa gradonačelnikom Darinkom Dumbović na donaciji materijalnih sredstava za zvona. Također se zahvalio svima, a posebno župljanima koji su sami skupili oko 70 000 kn koji će biti iskorištena za postavljanje i elektrifikaciju zvona.

Fotogalerija

Pogledajte kratak amaterski video uradak blagoslova zvona: