Proslavljen Sveti Jakov, zaštitnik Mošćenice

U utorak, 25. srpnja svečanim misnim slavljem na budućem gradilištu preko puta kapele Sv. Jakova proslavljen je blagdan Sv. Jakov, zaštitnika najvećeg petrinjskog prigradskog naselja Mošćenice.
Svetu misu je predslavio vlč. Ivan Vučak, upravitelj župe Presvetog Trojstva u Krašiću. U koncelebraciji su bili domaći župnik, vlč. Damir Ceković, preč. Janko Lulić, kancelar Sisačke biskupije, preč. Paško Glasnović, rektor svetišta Majke Božje u Gori te upravitelj župa Divuša, Zrin i Gvozdansko, vlč. Darijo Stanković.
Svetu misu je animirao župni zbor.
Na početku misnog slavlja domaći župnik je pozdravio sve prisutne župljane, članove udruga, svećenike, gradonačelnicu grada Petrinje sa svojim suradnicima, te izaslanicu župana.
Kapela Sv. Jakova je već mjesec dana u obnovi pa stoga sveta misa nije mogla biti služena na vanjskom oltaru. Sveta misa je slavljena na prostoru kojeg je Sisačka biskupija otkupila nakon potresa, a na kojem će se graditi duhovni centar na kojem će se graditi novi prostor u svrhu bogoslužja.
Misa je prikazana za sve poginule branitelje, a ove godine na poseban način i kao zadovoljština za zlodjelo koje je počinjeno prije nekoliko tjedana u Mošćenici kada je netko ukrao svetohranište s posvećenom hostijom iz dvorane pokraj kapele u Mošćenici. Na tu nakanu su župljani postili dva puta u tjednu.
Vlč. Ceković se na poseban način zahvalio biskupu Vladi Košiću i gosp. Davoru Vrbaneku koji su uredili prostor na kojem je služena sveta misa.
Vlč. Vučak se u svojoj propovijedi zapitao: “Mogu li ja, kao i Sv. Jakov piti čašu koju mi daje Isus Krist?” Istaknuo je da nam Sv. Jakov daje poticaj da budemo ustrajni milošću žara molitve. Isus nam je rekao da tko želi biti prvi mora biti služitelj braći ljudima. Njegov primjer darovanja života za bližnjega nam mora biti putokaz ka Kraljevstvu nebeskom.
Na kraju propovijedi je vlč. Vučak istaknuo poveznicu između Sv. Jakova i bl. Alojzija Stepinca u mučeništvu i predanosti Kristu.
Na završetku misnoga slavlja domaći župnik se još jednom zahvalio vlč. Vučku na slavljenju svete mise te mu poklonio petrinjski glineni kalež.

Fotogalerija