Tri kralja

Svetom misom proslavili smo blagdan blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje. Na taj dan sjećamo se mudraca Melkiora, Gašpara i Baltazara koji su se poklonili novorođenom Isusu i darovali ga zlatom, tamjanom i mirtom.

Prvi spomen Bogojavljenja nalazi se u tekstu Klementa Aleksandrijskog na prijelazu iz 2. u 3. stoljeće, a prvi spomen kao službenoga crkvenog blagdana poznat je iz sredine 4. stoljeća. Krajem 4. stoljeća na Istoku se sa Zapada uvodi blagdan Božića, pa Bogojavljenje gubi značenje blagdana u kojem se slave svi događaji vezani uz Isusovo rođenje i skroviti život do krštenja.

 

Nakon Drugoga vatikanskog sabora, božićno vrijeme završava prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja, a na tu se nedjelju slavi Krštenje Gospodinovo.

Osnovno značenje ovog blagdana je da je Bog došao spasiti sve ljude i sve narode, što osobito simboliziraju tri mudraca s Istoka.

Nakon svete mise, već tradicionalno bio je blagoslov vode i soli, a nakon toga župnik je blagoslovio i svoj novi župni dom. Više možete pogledati na kratkoj galeriji slika ovdje…